10/01/2013

Konuşma_Talk / Aylin Tekiner / Atatürk Anıtları_Ataturk Statues





Please scroll down for the English text
Aylin Tekiner
16.01.2013_Çar_18:30_Konuşma
Tapılan, Sevilen, Ürküten, Sürülen, Gömülen: ATATÜRK ANITLARI
Herkese Açık


PiST/// 
Dolapdere Caddesi
Dere Sokak No 8 A/B/C
Pangalti 34375
istanbul TR

16 Ocak 2013, Çarşamba, saat 18:30'da 'Atatürk Anıtları' üzerine PiST///'de bir konuşma gerçekleştirecek olan sanatçı Aylin Tekiner 2010'dan beri New York'da yaşıyor ve çalışmalarına devam ediyor. Hacettepe Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, Heykel Bölümü’nden mezun olduktan sonra aynı bölümde yüksek lisans yapan Tekiner, 2008 yılında Ankara Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Eğitimin Kültürel Temelleri Anabilim Dalı’nda doktorasını tamamladı. Doktora tezinden yola çıkarak hazırladığı “Atatürk Heykelleri Kült, Estetik, Siyaset” adlı kitabı 2010 yılında İletişim Yayınları tarafından yayınlandı. 
“Lider anıtları doğası gereği iktidarla güçlü bir bağ kurar ve siyasal tarih analizi için bu görsellik hayli elverişli bir malzemedir. Buna karşın Türkiye tarihini bu malzeme üzerinden okuma pratiği çok gelişmemiştir. Bu anlamda gerek Atatürk kültünün gerekse heykellerin siyasal tarafından nasıl belirlendiğini irdelemek önemlidir. Atatürk imgesi Türkiye siyasasının önemli kırılma noktalarında her daim yeniden üretilmiş, tüm bu süreçler kültü beslemiş ve kurucu-atanın anıtları bu yönde araçsallaşmıştır. Kültün ontolojisi ise “Atatürk heykelciliği” tarihimizde trajikomik hikayelere zemin yaratmıştır.

Günlük hayatın bir parçası halini alan ve üzerine tartışmayı çok da tercih etmediğimiz Atatürk heykelleri üzerine nadir araştırma ve yayınlardan birini gerçekleştirmiş olan Aylin Tekiner'i 2013'ün ilk konuşmacısı olarak PiST///'de misafir etmekten büyük mutluluk duyuyoruz. Herkesin katılımına açık gerçekleşecek bu konuşmaya katılım ücretsizdir. Oturma kapasitemiz kısıtlı olduğundan pist@pist.org.tr adresine katılacağınızı önceden haber vermeniz ricasıyla, sizleri 16 Ocak 2013, Çarşamba saat 18:30'da PiST///'e bekliyoruz!

PiST/// Disiplinlerarası Proje Alani sanatçılar Didem Özbek ve Osman Bozkurt yönetiminde kar amacı gütmeyen, bağımsız bir sanat mekanıdır. 
** Aylin Tekiner'in konuşması Türkçe gerçekleşecek, İngilizce özet verilmeye çalışılacaktır. Çaylar müesseseden!



==========================================================

Aylin Tekiner
16.01.2013_Wed_6:30 pm_Talk

Worshiped, Loved, Scared, Exiled, Buried: ATATURK MONUMENTS
Free

On January 16, 2013 Wednesday, New York based artist Aylin Tekiner will give a talk about 'Ataturk Statues' at PiST///. Tekiner undertook her BA and MA at Hacettepe University, Fine Arts Faculty, Sculpture Department. In 2008 she finished her PhD at Ankara University, Institute of Educational Sciences, Cultural Fundamentals of Education Department. Her book “Ataturk Sculptures Cult, Esthetics, Politics” evolved from her PhD thesis and was published by Iletisim Yayinlari in 2010.

“Statues of leaders, by their nature, develop a strong link with the rulership and such visuality creates adequate material for an analysis of political history. Conversely, the practice of reading Turkish history with such material is not well advanced. In this context, it is important to explicate how politics inform the sculptures themselves and, in turn, the cult of Ataturk. Ataturk's image has been re-produced at important moments (breaking points) in the Turkish political scene. These processes of change have fed the cult of Ataturk and have instrumentalised the visual form of the founder-forefather's statue. The ontology of cult has laid the groundwork for tragicomic stories on “Ataturk statuette”.
As the first speaker of 2013, we are happy to host Aylin Tekiner at PiST///. As a rare example of a researcher and author on Ataturk sculptures, Tekiner will give a talk on an issue that is a part of our daily life but that many of us prefer not to discuss. This talk will be in Turkish and it is free to participate. As we have limited capacity please email pist@pist.org.tr to reserve your seat for January 16, 2013, Wednesday at 6:30pm. We look forward to seeing you at PiST///.

* PiST/// Interdisciplinary Project Space is a non-profit, independent art space co-directed by artists Didem Ozbek and Osman Bozkurt. 
** Aylin Tekiner's talk will be in Turkish and we will try to provide an English summary. Çaylar müesseseden!

No comments: