09/02/2009

11-14.02.09: S.T.ARGEM Atölye Çalışması ve Kağıtcılar Video Gösterimi





















S.T.ARGEM. Sokak Toplayıcıları Araştırma ve Geliştirme Merkezi
S.T.ARGEM. Street Collectors Research and Development Center
28.01.2009 - 01.03.2009
Çar - Cts / Wed - Sat
15:00 - 19:00 / 3 pm - 7 pm
PiST/// 1

www.pist.org.tr
pist@pist.org.tr


S.T.ARGEM. Atölye Çalışması:
Geri Dönüşümde Hümanizmin ve Çevreciliğin Eleştirisi: Konumuz İnsan mı, Çöp mü?
Çözümün bir parçası değil, sorunun bir parçası olmak istiyoruz!
11.02.09 Çarşamba
12.02.09 Perşembe
13.02.09 Cuma
14.02.09 Cumartesi
15:00 - 18:00 / 3 pm - 6 pm
PiST/// 2-3

S.T.ARGEM. Video Gösterim ve Tartışma:
Kağıtçılar / Karahaber 70' (2001-2006)
11.02.09 Çarşamba
18:00 - 20:00 / 6 pm - 8 pm
PiST/// 2-3

Sanatçılar Burak Delier, Güneş Terkol ve sosyolog Eylem Akçay’ın girişimiyle başlayan 'S.T.ARGEM. Sokak Toplayıcıları Araştırma Geliştirme Merkezi' 28 Ocak-1 Mart 2009 tarihleri arasında projelerine PiST///1'de devam ediyor.

S.T.ARGEM. 11-14 Şubat 2009 tarihleri arasında PiST/// 2-3'te herkesin katılımına açık 4 günlük bir atölye çalışması gerçekleştirecek. Geri Dönüşümde Hümanizmin ve Çevreciliğin Eleştirisi: Konumuz İnsan mı, Çöp mü? ana başlıklı bu atölye çalışmasının ilk günü akşamında ayrıca Ankaralı video-eylem atölyesi Karahaber'in Kağıtçılar isimli video çalışması gösterilecek ve devamında izleyicilerin katılacağı bir tartışma da gerçekleşecek.

S.T.ARGEM. atölye çalışmasında:

- Neoliberal politikaların kuruluşunda gündelik ve yerel pratiklerin rolü
- “Kirleten öder” çevreci ilkesi ile “yerinde ayrıştırma” tekniğinin eleştirisi
- Geri dönüştürülebilir atığın “metalaşması”
- Ve kentsel geri dönüşüm politikalarının alternatifleri başlıklarında tartışmalar ve çalışmalar yapılacak.

S.T.ARGEM. bu tartışma başlıklarını atölye çalışması için birer öneri olarak belirledi. Elbette atölye boyunca katılımcılar başlıkları değiştirebilecek ya da başka başlıklar ekleyebilecek. Ancak bu atölye çalışmasında, geri dönüşüm konusunda halihazırda sorulmuş sorulara nasıl yanıtlar verilebileceğinden çok, soruları ve sorulma koşullarını tartışmak hedefleniyor. Mesela S.T.ARGEM. “yerinde ayrıştırma” konusunda 'Kentlilerin nasıl alıştırılacağını?' değil, bu tekniğin 'Neoliberal politikaların kuruluşundaki yerini' tartışmak istiyor.

Bu tartışma ve çalışmalarda sadece neoliberal politikalara kaynak olan ve meşruiyet sağlayan sorun tariflerinin ve bilimsel yaklaşımların içeriklerine yönelik düşünsel bir eleştiri yöneltilmeyecek; bu tarif ve yaklaşımların iş gördüğü pratikler matrisinde kendi yerimizi bulmaya ve değiştirmeye çalışılacak. S.T.ARGEM.'in niyeti çözümün değil, sorunun bir parçası olmak.

Dileyen herkesin katılımına açık bu atölye çalışması 4 gün sürecek, Türkçe gerçekleşecek ve gündemini şöyle belirleyecek:

- Yukarıdaki başlıkları içeren bir sunum ve tartışma
- Katılımcıların bileşimine göre yapılacak işlerin tespit edilmesi
- Atölyenin sonunda olası ortak üretim için fikirlerin tartışılması

S.T.ARGEM. atölyesinin ilk günü (11.02.09, Çarşamba saat 18:00-20:00) Ankaralı video-eylem atölyesi Karahaber'in Kağıtçılar isimli video çalışmasının gösterimiyle devam edecek. 2001-2006 yılları arasında, Ankara'da birçok farklı bölgede kağıtçıların yaşadıklarını anlatmaya çalışan bu video, kameranın süreç içinde değişen farklı bakış açılarıyla ilgi çekiyor. Profesyonellikten hayli uzak bir tarzda, kameranın kağıtçılar dahil 13 farklı kişi tarafından kullanıldığı bu videoda, izleyici kameranın gel-gitleri sayesinde giderek kamerayı kullananların bakış açısından çıkarak olan bitene dair içeriden bir bakışı deneyimleme fırsatı ediniyor. Televizyonda sıklıkla gördüğümüz polis barikatı arkasından gecekonducuları, yoksulları, eylemcileri, kağıtcıları vb. gösteren 'kamera-gözün' tersine bu sefer kağıtçılar ve gecekondu sahipleri polis barikatına karşı kamerayı kayda geçiriyor.

Kağıtçılar gösterimi izleyicilerin katılacağı bir tartışma ile devam edecek. S.T.ARGEM. atölye çalışması ve Kağıtçılar video gösterimi için hepinizi PiST'e bekliyoruz!

No comments: