21/01/2009

28.01.2008 S.T.ARGEM. PiST'te başlıyor!



























S.T.ARGEM. Sokak Toplayıcıları Araştırma ve Geliştirme Merkezi
S.T.ARGEM. Street Collectors Research and Development Center
28.01.2009 - 01.03.2009
Çar - Cts / Wed - Sat
15:00 - 19:00 / 3 pm - 7 pm
PiST/// 1

Proje Tanıtımı / Project Presentation: Eylem Akçay, Burak Delier, Güneş Terkol
About S.T.ARGEM. Hakkında
28.01.2009 Çar / Wed
18:00 / 6 pm
PiST/// 1

Söyleşi / Conversation: Geri Dönüşüm Politikalarında Sosyal Boyutun Eleştirisi: Araçlar, Kağıtlar ve İşbirlikçilik
*The Critic of the Social Perspective in Recycling Politics: Mediators, Waste Paper Collectors and Collaborators
Konuşma / Talk: Eylem Akçay
28.01.2009 Çar / Wed
18:30 / 6.30 pm
PiST/// 2-3

Sanatçılar Burak Delier, Güneş Terkol ve sosyolog Eylem Akçay’ın girişimiyle başlayan 'S.T.ARGEM. Sokak Toplayıcıları Araştırma Geliştirme Merkezi' 28 Ocak-1 Mart 2009 tarihleri arasında PiST///1'de yer alıyor. Sokak toplayıcıları, sanatçı ve araştırmacılar için hem bir buluşma alanı oluşturmayı, hem de ortak bir proje geliştirmeyi amaçlayan S.T.ARGEM. tecrübe ettiği ilişki biçimlerini dönüştürerek farklı bir oluşum modelini görünür kılmak istiyor. S.T.ARGEM. bu projeyle sanatın herşeyden önce bir ilişki biçimi olarak ortaya çıktığına ve bunun toplumsal ilişkiler zinciri içerisinde var olduğuna dikkat çekiyor.

S.T.ARGEM. bu projede ilk olarak Ankara’daki sokak toplayıcıları tarafından yayınlanan KATIK dergisiyle ortaklaşa geliştirilen ekolojik pankartlar hazırlayacak. Bu pankartlar ülke genelinde sokağa atılmış atıkları ayrıştırma ve geri dönüşüme kazandırma görevini sürdüren sokak toplayıcılarının el arabaları üzerinde yer alarak, İstanbul’u turlamaya başlayacak. S.T.ARGEM. projeleri farklı faaliyet alanlarından bir çok araştırmacı, aktivist, sanatçı ve müzisyenin de katılımıyla araştırma ve deneyimlerine devam edecek, konuşmalar, gösterim ve performanslar düzenleyecek.

Günümüz toplumsal mücadeleleri içinde kolektif bir öznelliğin ortaya çıkabileceği, farklı yaşam modellerinin önerilebileceği, tartışılabileceği, günlük hayata müdahale edebilecek nefes aralıkları sunuyor. S.T.ARGEM. Türkiye gibi sanatın elit ve dar ilişkiler içine kapanarak ticarileştiği ya da popüler kültürün sığ sularına terk edildiği bir süreçte, geliştirilecek yatay işbirliklerinin başka bir dünya olasılığını görünür kılabileceğini düşünüyor.

S.T.ARGEM.in düzenleyeceği ilk sunum 28 Ocak 2009 Çarşamba saat 18:00’da PiST/// 2-3 de gerçekleşecek. Sosyolog Eylem Akçay’ın ‘Geri Dönüşüm Politikaları’nda Sosyal Boyutun Eleştirisi: Araçlar, Kağıtçılar ve İşbirlikçilik’ başlıklı konuşması olacak. Bu Çarşamba saat 18'de sizi de PiST'e bekliyoruz!

PiST///
Dolapdere Caddesi
Pangalti Dere Sokak
No 8 A/B/C
Pangaltı 34375
İstanbul TR

www.pist.org.tr
pist@pist.org.tr

*For a better participation of the street collectors, the conversation will be held in Turkish with an English summary when necessary.

No comments: