08/09/2007

Turkish Pavilion / Türk Pavyonu





















Türk Pavyonu
08.09.07
Cumartesi
22:00 - 01:00
PiST/// ve Golden Gate'de

Bugünlerde dünyanın dört bir yanından İstanbul'a akın eden bir çok kişi 'pavyon' kelimesini sadece "uluslararası sanat dünyasıyla" ilişkilendirebilir. Ancak PiST "Türk Pavyonu" projesinde etrafını çevreleyen ve ilham kaynağı olan komşu pavyonlara dikkat çekerek halen üzerine çalıştığı bu yeni projesini "bir geceliğine" de olsa sizlere tanıtmak istiyor.

Venedik Bienali gibi 19. yüzyıldan beri devam eden ve dünyaca tanınan uluslararası sanat organizasyonlarında farklı ülkelerin "ulusal" sanatçılarına ev sahipliği yapan sergi mekanları pavyon olarak adlandırılıyor. Turkiye'de farklı zamanlarda Türk Pavyonu'yla Venedik'te yerini aldı. Ama Türkçe'de pavyon kelimesi çok daha farklı bir anlama sahip. Pavyon deyince öncelikle sadece erkeklerin müşteri olduğu ve kadınların çalıştırıldığı küçük, karanlık ve sabaha kadar yüksek sesle müzik eşliğinde eğlence hizmeti veren içkili mekanlar akla geliyor.

PiST, "Türk Pavyonu" projesiyle birbirinden farklı iki pavyon anlayışının benzerliklerini ve her ikisinin de işi gereği bir şeyler sergileyerek hayat buluşunu karşılaştırıyor. Türk Pavyonları sanat dünyasına bir gönderme yaparken, ulusal kimlik temsiliyetine latifede bulunuyor. Ya da bir kelime benzerliğinden yola çıkarak alt sınıf eğlence kültürünün yaşandığı mekanları festivalleriyle ünlü bir şehrin dünya çapında sergileme pratikleriyle kıyaslıyor.

Aslında PiST'in bu projesindeki ilham kaynağı mahallesini kuşatan komşu pavyonlar arasında hissettiği özel konumu. Türk Pavyonu, PiST'in halen devam etmekte olan bir projesi. Tabii PiST bu projesiyle tam ortasında yer aldığı pavyon kültürünün mü yoksa bir sanatçı inisiyatifi olarak ele aldığı sanat üretiminin mi kendi "pavyon" anlayışına uygun olabileceğini de araştırıyor,

Türk Pavyonu, 8 Eylül 2007, Cumartesi gecesi saat 22:00 - 01:00 arasında PiST'te ve komşusu Golden Gate'de açılıyor. O gece Golden Gate saat 01'e kadar yerli içki (bira, rakı, kola, su) fiyatlarını 7.5 YTL'ye sabitliyor. Aynı esnada PiST de kendi mekanında sizlere bira ikram edecek.

Aynı gece PiST/// PARK'ta sergilenen Michael Coombs'un "Araba", PiST/// 7-24'te sergilenen Fahrettin Örenli'nin "Shadows of the Dust (Episode III), PiST/// 2'de sergilenen Osman Bozkurt'un "Tape Republic" ve PiST/// 1'de yer alan "Artist Information" projesini de yerinde izleyebilirsiniz.

PiST , Efes Pilsen ve Golden Gate'e teşekkür eder.
Arşivlerini kullanımımıza açan Beral Madra ve Vasıf Kortun'a; bu projenin açıklama metnini yazan Sarah-Neel Smith'e ve teknik destek veren Yang-Ah Ham'a teşekkürlerimizi sunarız.



Sarah-Neel Smith'in Universes-in-Universe'deki yazısı

Turkish Pavilion
08.09.07
Saturday
10 pm - 1 am
At PiST/// and Golden Gate

For many of the visitors who flock to Istanbul in increasingly large numbers, the word pavilion is an art-world term. With its new project PiST aims to call attention to a very different kind of pavilion: the
pavyon bars throughout PiST's own Istanbul neighborhood. For one night only, PiST will introduce a new work in progress inspired by its local surroundings.

Perhaps most famously, the Venice Biennial hosts national artist pavilions, where, since the 19th century, artworks have been organized geographically. On several occasions, Turkey has sponsored a Turkish
Pavilion in Venice. But in Turkish, the word pavyon figures in a very different lexicon. It indicates a specifically Turkish brand of seedy bar, a late-night entertainment spot replete with loud music,
plentiful drinks, and an all-female staff who serve and entertain the exclusively male customers.

With its "Turkish Pavilions" project PiST contrasts two types of pavilions that are each exhibition spaces in their own right. "Turkish Pavilions" can be read as a commentary on the art-world at large: a humorous look at different representations of national identity, or a tongue-in-cheek comparison of a low-brow entertainment industry and exhibition practices in a city famous for its varied festivals.

Still, the project was inspired by, and addresses, a more local concern: PiST's specific position in its surrounding Istanbul neighborhood. PiST's "Turkish Pavilion" project is a work in progress. But so, too, is PiST, and its "research" into the local pavyon culture is an effort on the initiative's part to determine just what kind of pavilion it wants to be.

"Turkish Pavilions" will be take place at PiST, and at the neighboring Golden Gate, on September 8, 2007 between 22:00 and 01:00. Drinks (beer, rakı, coke, water) will be available at the Golden Gate at a fixed price of 7.5 YTL until 01:00. Meanwhile PiST will serve free beer in its own space.
The same night, Michael Coombs' "Car," will be on display at PiST///PARK, Fahrettin Örenli's "Shadows of the Dust (Episode III)" will be on show in the PiST/// 24-7 display window, Osman Bozkurt's "Tape Republic" will be on display at PiST 2, and PiST's "Artist Information" project will be open for visits at PiST 1.

PiST would like to thank to Efes Pilsen and Golden Gate.
Thanks go to Beral Madra and Vasıf Kortun for the use of their archieves; to Sarah-Neel Smith for writing the introduction text of this project and to Yang-Ah Ham for her technical support.

Sarah-Neel Smith's article at Universes-in-Universe

No comments: