07/01/2007

PiST/// 7-24: Işıl Eğrikavuk

















Anlık Görüntü / Işıl Eğrikavuk
7 Ocak 2007, 19.00'da PiST'te performans
11 Ocak 2007, 18.00'de PiST'te tartışma

ROCK’N ROLL DANSININ YASAK EDİLMESİ İSTENIYOR!
ÖZAL 7 SANTİM KALINLAŞTI!
AĞRI’DAKİ ÖLÜM KUŞ GRİBİNDEN!


Anlık Görüntü tarih, arşiv, gerçeklik ve gerçekliği bildirme üzerine kurulu bir Işıl Eğrikavuk performansı. 1950’lerden bugüne Türk basınında manşet olmuş haberlerin tarihsel ve mekansallıklarından çıkarılarak yeni bir bağlamda, bu kez izleyici tarafından yeniden yazılmaları sonucu gerçekleşecek. Haberler bu kez izleyicinin kaleminden kurgulanacak ve arşiv yeniden yazılarak sorgulanacak.

Yarın saat 19’da başlayacak bu performans sıras›nda PiST/// 1’de bir TV stüdyosu, PiST/// 2 ve 3’deyse haber odası kurulacak. Önce haber odasındaki izleyicilerden haberleri yazmaları istenecek. Yazılan haberler daha sonra PiST/// 1’deki spiker tarafından okunacak. PiST/// 7-24 vitrininden canlı yayınlanacak bu haber akışının dökümantasyonu 24 Ocak 2007’ye kadar da 7 gün 24 saat sokaktan izlenebilecek.

Boğazici Universitesi Mithat Alam Film Merkezi desteğiyle.


http://www.ntvmsnbc.com/news/395573.asp


http://www.isilegrikavuk.blogspot.com

Snapshot / Işıl Eğrikavuk
Performance at PiST/// Istanbul
January 7th, 2007 at 7 pm
Discussion at PiST/// Istanbul
January 11th, 2007 at 6 pm


ROCK’N ROLL DANCE TO BE BANNED!
ÖZAL HAS GROWN 7 CM WIDER!
DEATH IN AGRI DUE TO BIRD FLU!


Snapshot is a performance by Işıl Eğrikavuk,investigating history, archiving, reality and reporting reality. Turkish Press’ news headlines from 50’s up to now will be taken from their historical and geographical context and will be re-situated into a new context, thus will give language and history a constructed reality. By re-writing news stories, the audience will be asked to question the archive.

Performance will start at 7 pm tomorrow from the TV studio , which will be installed at PiST/// 1, and PiST/// 2-3 will serve as a news room, where the audience will be invited to write the news. In the news room audience is going to be given a headline and will be asked to complete the rest. Collected stories will then be taken into the next room, where an anchorman will read them. The whole process will be broadcasted live to the street from the PiST/// 7-24 window display. Documentation of this performance will also be screened at PiST/// storefront until January 24th for 7 days and 24 hours.

With the support of Bogazici University Mithat Alam Film Center.

14 comments:

Anonymous said...

Sanata ve sanatçıya dair yapılan herşey gün gelir kati olarak yerini ve değerini bulur...Ancak yapılan sanatın Memleketin tek bir şehrine ithaf etmedikleri ve sanatçıların bu memleketi İstanbul dan ibaret görmedikleri sürece...Kanımca,Sanatı ve etkinlikleri memleketin diğer yörelerine yaydığımız sürece Halkımız sanatın ve sanatçının sadece podyumda yürüyen ya da sadece şarkı söyleyen İnsanlardan ibaret olmadığını anlayacaktır. Saygılarımla,

Anonymous said...

E ? ne bu şimdi ? kim ne yapıyor ? yapılan iş nedir ? yapılan işin değeri nedir? kime hitap eder ? bu haber nedir yahu ?

Anonymous said...

Performans sanati nedir? Daha cok bilgi edinmek istiyorum.

Anonymous said...

Hep ayni yerlerin, sanatcilarin ve benzer etkinliklerin haberini okumaktan sikiliyor insan. Bu haber olmasa boyle bir etkinlikten de haberdar olmam zor olurdu. Istanbul gibi buyuk bir sehirde gercekten alternatif bir seyler oluyor mu? Varsa haberi olan var mi?

Anonymous said...

Kemal arkadasıma katılıyorum... BU NEDİR BEAH!!!!

Anonymous said...

mehmet haklisin. bu nedir bea diye yazip yazip, sanatciyi da, isi de kostekleyelim ki , zaten boyle haberleri pek sik gormeye alismamis okuyucu mazallah merak edip de gitmesin.okumasin. anlamasi zor anlatmasi zor. iyisi mi yatip uyuyalim biz.

Anonymous said...

Kemal Bey cigim ve Mehmet Arkadasim, Bu haberi begenip anlamadiysaniz size bu haftaki Alem dergisini okumanizi tavsiye ederim. Orada da cagdas sanat haberi olarak İstanbul Modern in Loft unu da isleten Umut Ozkanca nin Contemporary İstanbul fuarini ziyaret ettigini ve sergilenen tum isleri tek tek incelediginı yazmislar. Siz de Umut Bey gibi sanata daha yakin olmak icin once bu tip fuarlari ziyaretle ise baslayabilirsiniz. Ama derseniz ki ben zaten sanatin icindeyim sadece bu haber yerine kendi haberimin cikmasini isterdim o zaman Bedri Baykam ve Mehmet Guleryuz le yakinlasmanizi tavsiye derim. Cagdas sanat haberi nerede, nasil olunurmus onlar genclere feyz vermeli. Tabii bu tip sanat haberleri benim olayim degil diyorsaniz da bence sizi futbol acar. Ne de olsa ata sporumuz. Hele ki oynamayi seviyorsaniz. Performansinizi iyice arttirir.

Anonymous said...

Ben de guzel sanatlar mezunuyum, ve performans sanati nedir sorusuna ithafen bir cevap yazmak istiyorum. Performans sanatin objelestirilmesi, dolayisiyla ticari bir nesne haline getirilmesine tepki amaciyla, zannedilenin aksine tiyatrodan degil gorsel sanatlardan turemis, belli bir surec icinde seyirci onunde canli olarak yapilan sanat bicimmidir. Sanatcilar pekcok kez kendi bedenlerini problematize etmis ve bedenle ilgili konulara deginmislerdir performanslarinda, ornek: cinsiyet, irk, bedenin fiziksel bicimi. Performansin bir diger ozelligi de o an olup bitmesidir, yani kendi kendini yoketmesi diyebiliriz buna. Belli bir yerde bir surec icinde olur biter, geriye kalan ise hafizalardaki imgeler ve dokumantasyondur. Konuyla ilgili vikipedi de bilgi var, bakabilirsiniz.

Anonymous said...

efendim saygilar. 1) atasporumuz güreştir 2) futbolu hiç sevmem 3) tamam sanat güzel şey de, bence istanbuldan haberler adı altında başka bir haber grubuna konulsun bu haber. 4) biraz reklam kokuyor 5) comtemporary ne demek ben biliyorum ama benden başka kaç vatandaşımız biliyor ve bilenler için ne ifade ediyor.. bu sorulara cevap aramak icap etmektedir. saygılar.

Anonymous said...

Bence tamamen sanat haberi altında yayınlanmakta olan bir reklam. Zannedersem bu Pist denilen çalışma veya herneyse onu yapanların NTV ile bir yakınlığı var. Zira böyle bir haber veya haber bile diyemeyeceğimiz birşeyin (bence reklam) yalnızca burada yayınlanması biraz garip. Ayrıca yorumlara bakınca büyük çoğunluğun bu haberden hiçbirşey anlamadığı açıkça görülüyor. Bu, insanımızın sanatla ilgisi olmadığından değil, haberin sanatla ilgisi olmadığındandır.

Anonymous said...

Bu konuda yapilan pek cok is kotu oldugundan isin iyi ya da kotu oldugunu haberden ayirt etmek zor oluyor. Belki daha ayrintili bir haber gecilebilirdi. Yoksa sanatcilar neden haber yapilmasin, neden basin ilgisi daha cok olmasin? Burada gereksiz bir tartismaya girildigini dusunuyorum.

Anonymous said...

Wow this performance looks really awesome! I wish I could be there!

Anonymous said...

Pist'ten kalkan kağıttan uçaklar... ve ''Enola Gay'' adını taşımadıkça ne denilir ki, olur elbet tıpkı ''kafa iyi hapisanelerde'' fantazmanın dibine vurmak gibi... anlaşılıyor ve biliniyor ve ne yazık ki, kendi kendini, sev sen de... Yapın arkadaşlar, devam edelim, küçük olsun bizim olsun değil mi?..

Anonymous said...

Mete Bey`e bu konuda katilmamak imkansiz. Sanat her yerde deger gormesi gereken ve sadece memleketimizin belli bir bolgesine yada sehrine ait degil,yasamin her kesimine ve sehrine ulastirildigi taktirde ilerleme kaydedecek bir olgudur.
Saygilarimla
Lale Hamleci
Londra